Julebrev

Kjære lokallagsledere, lokallagsstyremedlemmer, og medlemmer i LPP.

Når jeg skriver dette, er det 6. desember. Det er den rette datoen til å sende juleønsker, selv om adventstiden såvidt er begynt. I mange nord- og østeuropeiske land (Nord-Frankrike, Belgia, Nederland, Hellas, m. fl.), feires denne dagen fremfor selve julaften og juledagen. 6. desember er Sankt Niklzas’ dag (Saint Nicholas på fransk og Santa Claus på engelsk). Den dagen deler han ut gaver og godteri til snille barn, og gir ris til slemme barn. I dag ville han ha havnet i fengsel, eller blitt konkurs på grunn av sukkeravgiften og/eller prisen på gavene som barna ønsker seg.

Uansett navn, dato eller ritual skal julefeiringen være knyttet til fred, forståelse, forsoning og gavmildhet. Altså en påminnelse om at vi alle er mennesker, og at vi har ansvar overfor de som lider nød, urett eller er syke, ikke bare de dagene, men hver dag, året rundt.

Det er dette som er julens eller «the holidays» store gave. Alle som liker godteri, små og store pakker, god mat og fine dekorasjoner trenger ikke å være skuffet; det ene utelukker ikke det andre. Feiringen behøver ikke å bli trist og grå av den grunn. Det gjelder bare å være litt mer bevisst sine valg og holdninger året rundt.

Vi pårørende vet mye om viktigheten av denne holdningen overfor de som vi er pårørende til. Det er den gaven vi gir dem hver dag, og den gaven vi ønsker at alle, pasienter og pårørende, skal få hver dag året rundt, også av de som er ansvarlige for å ta vare på vår helse og våre rettigheter.

Landsstyret og sekretariatet ønsker en riktig god og fredelig jul til alle i LPP.

Vennlig hilsen
Landsforeningen for Pårørende innen psykisk helse

Christine Lingjærde
Landsstyreleder