Julebrev fra Kristiansand og omegn

I høst har vi dessverre ikke hatt medlemsmøter, men noe rådgivning på telefon. Kristiansand kommune tar oss på alvor. Vi har har sittet ukentlig på skypemøter med dem om situasjonen for psykisk syke og pårørende f eks om temaer som mat og om ensomhet.

Men høstens høydepunkt var seminar for medlemmene i oktober. Vi har i flere år tilbudt et døgn på vakre Strand hotell Fevik i samarbeid med LPP Grimstad og omegn. Målet vårt er nyttige og inspirerende foredrag, men ikke minst et opphold i nydelige omgivelser i sjøkanten utenfor Grimstad. Her vet vi at vi får ypperste forpleining, i år også med skikkelig smittevern. Flere av våre medlemmer fortalte at seminaret gjorde godt selv om de står midt i vanskelige og for noen, akutte, situasjoner.

Til å holde innlegg om «Pårørenderollen – muligheter og begrensninger» fikk vi besøk av advokat Bjørge Tveito som har jobbet med slike problemstillinger i en årrekke. Etter boblebad, quiz og treretters middag fikk vi neste dag besøk av psykiater Oddvar Sæther som alltid støtter LPP. Han har i mange år vært direktør på KPH, men er nå gått over i en spesialrådgiverstilling på Sørlandet sykehus. Hans tema var «Pårørendestemmen i KPH: Hva betyr den – og hva har den betydd i pasientbehandlingen?» Sæther påpekte åpenhet i behandlingen. Han mente at det er avgjørende at helsevesenet åpner seg mer for pårørende fordi samarbeid og flere synsvinkler gir bedre løsninger. Han understreket også hvor viktig opplysningsplikten er, taushetsplikten må ikke stå i veien for retten til opplysning.

 

Bildet viser psykiater Oddvar Sæther og vår leder Borghild Spiten Mathisen.